Over mij

“Hondentraining is als een wandeling door de bergen, hoge pieken en diepe dalen. Maar als we leren kijken naar de mooie uitzichten onderweg, zijn we al halverwege”.

Ook ik ben ergens begonnen...

Hallo daar!

Anouk is de naam en die Golden Retriever die je hiernaast ziet heet Byron. Wat super leuk dat je op mijn site terecht bent gekomen. Ik vertel je graag over hoe mijn honden-avontuur is begonnen.

Ik ben eens goed op zoek gegaan naar waar mijn hart lag, en mijn hart vond ik bij honden. De puurheid van een hond is wat mij intrigeerde. Zo duidelijk kunnen communiceren zonder woorden is wat mij fascineerde. Ik wilde die taal leren, zodat ik honden kan verstaan en nog belangrijker wilde ik leren hoe ik dan het beste met honden kan communiceren.

Maar ja, waar start je als je een droom hebt die nou niet echt alledaags is? Ik besloot eerst eens een cursus te doen bij O&O, maar al gauw bleek dat ik meer wilde en stapte over naar DogVision. Tijdens die opleiding ben ik met meerdere hondentrainers en gedragstherapeuten gaan meelopen en elke dag werd ik meer en meer verliefd op het vak. Mijn hondentrainers diploma kreeg ik in 2017 en ik studeerde af als hondengedragstherapeut halverwege 2020.

De kracht van samenwerken

Met Peak Dogs hoop ik een veilige plek te kunnen zijn voor mensen met honden die om wat voor reden dan ook niet naar een hondenschool kunnen of willen. Ik kom namelijk bij je thuis, of als je dat liever wilt, op een vooraf afgesproken locatie. Samen brengen we dan in kaart waar je met je hond aan wilt werken. We maken een plan waarmee ik je wegwijs maak in de wereld van hondentaal en hondentraining. Hondentraining is namelijk net als een wandeling door de bergen. Soms is een wandeling naar de top van een berg zwaar en stijl en ben je zo gefocust om de top van de berg te behalen dat je ‘vergeet’ welke successen je onderweg al hebt behaald. Heb je ook al kunnen genieten van de mooie uitzichten die je tussendoor ziet terwijl je onderweg bent?

Met Peak Dogs laat ik je de mooiste en beste routes zien die er te volgen zijn. Soms zit er zelfs een leuke afslag tussen die je kan nemen. Ik ben niet zo van de shortcuts, dat zou namelijk jammer zijn. Het gaat namelijk niet alleen maar om die top te bereiken, kijken naar de top kan namelijk soms net zo mooi of nog mooier zijn dan de top zelf. Leer genieten van de wandeling zelf, en je bent al halverwege.

“Het is mijn missie om mens en hond veilig en liefdevol samen te kunnen laten leven in een mensenwereld.”

The very first Peak Dog

In 2015 kreeg ik dan mijn eerste echte eigen hondje. Ik maakte voor het eerst kennis met Byron toen hij pas 2 weken oud was. Toen Byron 8 weken oud was, kreeg ik hem mee naar huis. De kleine doerak maakte aardig wat los. Je hoort wel eens: “It takes a village to raise a puppy…” Geen woord aan gelogen. Mijn hemel wat heb ik toen gestruggeld! Ogen in je achterhoofd moet je hebben! Bij de opvoeding van Byron kwam ik er ook achter hoe lastig het kan zijn om de juiste informatie te vinden. De hondenschool zegt dit, de buurvrouw zegt dat, je beste vriendin zegt zus en de gedragstherapeut zegt zo. Het is ongelooflijk lastig om je eigen weg daarin te vinden.

Het werd nog lastiger toen Byron PICA bleek te hebben. (PICA betekend “het eten van objecten die eigenlijk niet eetbaar zijn”). Weer liep ik tegen tegenstrijdigheden aan. Iedereen had wel een mening of een advies. De adviezen varieerden van streng corrigeren tot het voeren van vers vlees, want tja vers vlees geven zou de oplossing zijn voor alle problemen die Byron had. Uiteraard bleek dit alles iets genuanceerder 😊

Byron bleek een verschrikkelijke allergie te hebben tegen huisstofmijt en gras. Door de vele jeuk en pijn bouwde Byron zoveel stress op dat hij iets ging zoeken wat hem even die pijn en jeuk deed vergeten. Tja, je raad het waarschijnlijk al… Eten! Samen met een dermatoloog hebben we een passende behandeling voor zijn allergie gevonden, de stress werd minder en het straateten nam wat af. Uiteraard is baaslief ook flink aan het trainen geslagen. De beste oplossing vond ik in positieve bekrachtiging. Toen Byron leerde wat hij wél kon doen om een fijn gevoel te krijgen in plaats van te straatvreten, ging het stukken beter.

Door Byron zijn verhaal aan den lijve te hebben meegemaakt, heb ik geleerd om veel liever en empathisch naar een hond te kijken. Door Byron vraag ik mij nu eerst af, waarom doe je wat je doet? Wat wil je mij hiermee vertellen? In plaats van alleen maar het ‘irritante straatvreten’ te zien.

Nu kan ik elke dag genieten van mijn wereldhond.  Het is mijn taak om hem een zo goed mogelijk leven te geven. Ik doe mijn best…

Mijn werkwijze en methode

Beloningsgericht

Ik geloof in de kracht van vertrouwen en samenwerking. De beste manier om dit te bereiken is door op een heldere manier beloningsgericht te werken.

Persoonlijke aandacht

Bij Peak Dogs staat het welzijn van jouw hond centraal. Maar wat heeft jouw hond eraan, als jij er zelf niks van begrijpt? Samen kijken we naar wat op jullie situatie van toepassing is.

Gediplomeerd

Sinds 2017 gediplomeerd kynologisch instructeur.
Sinds 2020 gediplomeerd kynologisch gedragstherapeut.

Mijn opleidingen & cursussen

Naam cursus/opleidingJaartal behaaldNaam opleider
Opleidingen
Kynologisch Instructeur2017DogVision
Kynologisch Gedragstherapeut2020DogVision
Bijscholingen/cursussen
Vechtende Honden uit elkaar halen2020Tinley Academie
De buitenlandse Hond2021VIK Buitenlandse Hond Inzicht
Honden die agressie inzetten naar mensen2022Tinley Academie